در سالهای اخیر برای شرکتهای دانشبنیان مزایا و حمایتهای دولتی زیادی وضع شده است. این مساله باعث جذب بسیاری از شرکتها برای فعالیتهای دانشبنیان در حوزه فناوری و یا سرمایهگذاری شده است. بالطبع نیاز به فعالیتهای مشاوره دانشبنیان نیز افزایش یافته است. شاید مهمترین مزیت دانشبنیان شدن استفاده از معافیتهای مالیاتی قانونی برای شرکتها باشد.
من، به عنوانی فردی که ده سال سابقه کار در معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری تا سال ۱۴۰۳ را داشتم، میخواهم برخی تجربیات و اطلاعاتم را با شما در مورد مقوله “دانشبنیان” به اشتراک بگذارم. امیدوارم این مساله راهگشای انتظارات و نیازهای شما باشد. در این خصوص چند مساله اساسی را شما باید بفهمید:
۱. مشاوره دانشبنیان چیست و چه مراحلی دارد؟
۲. سه راه اساسی دانشبنیان شدن
۳. هزینه ارائه خدمات مشاوره دانشبنیان سولوشا
۴. مدارک لازم برای دانشبنیان شدن و مسیر پیشروی شرکتها
۵. مزایای دانشبنیان شدن
اگر علاقمند هستید برای دانشبنیان شدن شرکت تان اقدام کنید و تمایل دارید از خدمات افراد با تجربه استفاده کنید، به نظرم بهترین افراد، در وهله اول پرسنل سابق معاونت علمی و فناوری هستند که در این حوزه کار کردهاند و الان در معاونت حضور ندارند (بالطبع بحث منع قانونی ارائه خدمات مشاوره آنها هم وجود ندارد). این جمله به این مفهوم نیست که چون در تیم سولوشا برخی پرسنل سابق معاونت علمی حضور دارند، پس سولوشا بهترین مشاور دانشبنیان است.
طبیعتا تیم سولوشا در همه حوزهها صاحب نظر نیست و قطعاً در مواردی که تخصص نداریم، پرونده مشاوره قبول نمیکنیم. ولی تلاش خواهیم کرد شما را به شرکتها یا افراد متخصص که توانایی راهبری صحیح شما را دارند، وصل کنیم.
در وهله دوم شرکتهای خصوصیِ سردبیر ارزیابی دانشبنیان و شرکتهای ارزیاب زیرمجموعه سردبیران هستند که میتوانند مشاوره خوبی به شما بدهند. این شرکتها از ارائه خدمات مشاوره همزمان با فعالیتهای ارزیابی منع شدهاند. اما برخی از این شرکتها هم دیگر با معاونت علمی به عنوان کارگزار همکاری ندارند. این شرکتها اغلب گزینههای مناسبتری برای ارائه خدمات مشاوره هستند که اگر لازم باشد، برخی از این مجموعهها را به شما معرفی خواهیم کرد.
مراحل مشاوره دانشبنیان
فرقی ندارد سولوشا شما را برای دانشبنیان شدن راهبری کند یا از مشاوره دانشبنیان سایر شرکتهای مشاور استفاده کنید. مراحل مشاوره دانشبنیان شدن شرکتها عموما به شرح زیر است.
مرحله اول
در نخستین مرحله مشاوره، کارشناسان و متخصصان شرکت مشاور به شناسایی نقاط قوت و ریسکهای موجود در شرکت میپردازند و اقدام به تکمیل و نهاییسازی امکانسنجی میکنند.
مدارک و مستندات اولیه محصولات شرکت توسط مشاور بررسی فنی شده و بر اساس معیارهای مورد نظر دانشبنیان اعلام نظر میشود. در این مرحله، بهترین حوزه و دسته فناوری مرتبط با هر محصول و نوع فعالیت شرکت مشخص میشود. این کار به دلیل تنوع در تقسیمبندی محصولات و خدمات و تفاوتهای موجود در پروسههای ارزیابی هر یک از آنها صورت میگیرد.
مرحله دوم
این مرحله شامل بهروزرسانی مستندات، جمعآوری مدارک لازم و استقرار الزامات در شرکت متقاضی دریافت تاییدیه دانشبنیان است. در این بخش شرکتها دو دسته هستند. یا سابقه فعالیتهای تحقیق و توسعه دارند یا اصلا هیچ فعالیت تحقیق و توسعه مدونی ندارند.
در مورد گروه اول، در مرحله دوم، به شرکتها مشاورههای تخصصی در زمینه مستندسازی اطلاعات فنی محصولات، مستندات مربوط به نیروی انسانی، اطلاعات مالی و سایر موارد ضروری ارائه میشود. مهم است که این مرحله با همکاری نزدیک شرکت متقاضی انجام شود تا در صورت نیاز به حفظ محرمانگی یا دقت در تکمیل مستندات، بتوان از اولویتهای شرکتها آگاه شد و در راستای اهداف آنها پیش رفت.
اما اگر شرکت صرفا یک مجموعه تولیدی و فاقد هر گونه فعالیتهای تحقیق و توسعه باشد، شرکتهای مشاوری نظیر سولوشا یک تیم تحقیقاتی متناسب با حوزه فعالیت شرکت را در کنار مجموعه متقاضی قرار خواهند داد تا فرآیند انتقال فناوری و ایجاد واحد تحقیق و توسعه در شرکت متقاضی انجام شود.
بدین طریق معمولا ظرف یک فرآیند ۶ ماهه، علاوه بر دانش فنی تولید محصولات فناورانه، شرکت صاحب یک یا چند محصول فناورانه نیز خواهد شد. در بین مشاوران دانشبنیان، کمتر از تعداد انگشتان دست، در خصوص دانشبنیانی گروه دوم شرکتها، چنین خدمتی ارائه میشود. در گروه سولوشا، ما نیز در برخی حوزههای تخصصی بخصوص سلامت محور و مواد شیمیایی این تخصص را داریم. در مورد سایر حوزهها؟ شاید بتوانیم کمک کنیم یا حداقل متقاضی را به افراد خبره دیگر معرفی نمائیم.
مرحله سوم
سومین مرحله به ارزیابی و ممیزی داخلی اختصاص دارد و به شناسایی عدم انطباقها و نواقص مستندات میپردازد. این ارزیابی توسط کارشناسان داخلی شرکت با کمک تیم مشاوران انجام میشود تا اطمینان حاصل شود که هیچ گونه ایراد یا نقصی در مستندات وجود ندارد.
شفافیت، دقت و اعتبار اطلاعات ارسالی در این مرحله از اهمیت ویژهای برخوردار است، زیرا نواقص میتوانند باعث تأخیر قابل توجهی در فرایند دریافت تاییدیه شوند یا در بدترین حالت، ارسال اطلاعات نادرست به رد درخواست متقاضی منجر شود.
مرحله چهارم
در مرحله نهایی، ثبتنام شرکت در سامانه دانشبنیان و پیگیری نتیجه ارزیابی توسط معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری انجام میشود.
توجه داشته باشید که از زمان ثبتنام شرکتها و مؤسسات در سامانه دانشبنیان تا دریافت نتیجه، حدود یک تا سه ماه زمان نیاز است. در این مدت، ارزیابان معاونت علمی و فناوری برای بررسی محصول یا خدمات با شرکت تماس خواهند گرفت و از روشهای مختلفی برای ارتباط استفاده خواهند کرد. بنابراین همواره باید ایمیل و تلفن درج شده در سامانه، چک شود.
چطور دانشبنیان بشویم؟ (با مشاوره دانشبنیان یا بدون مشاوره دانشبنیان)
– اگر اطمینان دارید که دانشبنیان میشوید (روش رایگان)
من به شما توصیه میکنم که اگر اطمینان کافی از محصول و فناوری خود دارید، بدون پرداخت هزینه به افراد و شرکتهای مشاوره، برای دانشبنیان شدن خود اقدام کنید. برای این کار باید به سامانه دانشبنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان مراجعه کنید و اطلاعات شرکت و محصولات را بارگذاری کنید. در بخشهای پیش رو برای شما توضیح میدهم که به چه مدارک و مستنداتی نیاز دارید.
– اگر اطمینان ندارید که دانشبنیان میشوید (مشاوره ارزان)
اگر در خصوص دانشبنیان بودن محصول شرکتتان شک و تردید دارید، پیشنهاد من به شما یک جلسه مشاوره آنلاین است. ما در گروه سولوشا جلسه آنلاین مشاوره را با هزینه ۱۵ دلار (معادل ۱ میلیون تومان در سال ۱۴۰۳) برگزار میکنیم. اگر متقاضی درخواست جلسه حضوری و بازدید از خط تولید باشید، این مبلغ به ۷۵ دلار (معادل ۵ میلیون تومان در سال ۱۴۰۳) افزایش خواهد یافت. اگر تمایل دارید سولوشا این سرویس را به شما بدهد، لطفا از طریق واتساپ درخواست خود را به شماره ۰۹۱۲۳۳۲۷۰۴۳ ارسال نمائید.
– اگر در ابتدای راه هستید و تقریبا چیزی ندارید!
اگر شرکت شما اصلا در حوزه دانشبنیان اطلاعات یا محصولی ندارد، شما باید یک ساختار دانشبنیان اساسی ایجاد کنید. سولوشا در چنین مواقعی چه توصیهای دارد؟ ما به متقاضی پیشنهاد میکنیم که در یک جلسه آنلاین کلیات موضوع را با هم مرور کنیم و سپس از ما پروپوزال زمانی و قیمتی بابت دریافت خدمات دانشبنیان دریافت کنید. برای این کار، لطفا از طریق واتساپ درخواست خود را به شماره ۰۹۱۲۳۳۲۷۰۴۳ ارسال نمائید.
اگر در خصوص روش اجرا، مدت زمان و قیمت خدمات مشاوره به توافق رسیدیم، میتوانیم همکاری با هم را آغاز کنیم. در غیر اینصورت تا همین جای کار هم اطلاعات زیادی بدست آوردهاید و حداقل یک پیشنهاد قیمت دارید.
هزینه دانشبنیان شدن (قیمت مشاوره دانشبنیان)
شرکتهای دارای نیروی متخصص
اگر شرکت شما متقاضی مشاوره دانشبنیان است و جزو شرکتهایی باشید که با در اختیار داشتن نیروی انسانی متخصص، توانایی تکمیل مستندات تحقیق و توسعه و سر و کله زدن با سامانههای دولتی را داشته باشید، کار شما و کار ما زیاد سخت نخواهد بود.
در چنین مواقعی، متخصصین ما بصورت ساعتی باید به شما مشاوره دهند و بصورت دورهای اقداماتی را که پرسنل شما برای مستندسازی انجام دادهاند، چک نمایند. برای هر ساعت حضور متخصصین ما در مجموعه شما معادل ریالی عدد ۱۵ دلار را لحاظ کنید. اگر قرار به مشاوره آنلاین باشد، ما تقریبا معادل ریالی ۷ دلار را به ازای هر ساعت اخذ خواهیم کرد.
شاید سوال کنید حدود زمان موردنیاز برای مشاوره دانشبنیان با این روش چقدر است؟
اجازه دهید با ذکر یک مثال برای شما توضیح بدهم. ما مشاوره یک مجموعه تولید ماشین آلات خردایش در سال ۱۴۰۲ را انجام دادیم. هر هفته یکبار به مدت ۵ ساعت (با احتساب زمان رفت و آمد به کارخانه در دماوند) و مجموعا به مدت ۱۲ هفته غیرمتوالی مجبور به برگزاری این جلسات با مدیر تولید شرکت شدیم. به قیمت سال ۱۴۰۳، ما مجموعا ۶۰ ساعت برای دانشبنیان شدن آن شرکت وقت گذاشتیم که حدود ۹۰۰ دلار برای شرکت هزینه مشاوره دانشبنیان شدن بود.
شرکتهای فاقد نیروی متخصص یا واحد R&D فعال
دانشبنیان شدن این قبیل شرکتها کمی دشوارتر از حالت اول است. این نوع مجموعهها واقعا به خدمات مشاوره دانشبنیان بطور جدی نیاز دارند. علاوه بر این باید انگیزه بالایی برای ورود علم و فناوری به فرآیند تولید نزد مدیریت این قبیل شرکتها وجود داشته باشد و به آن پایبند نیز باشند.
برای دانشبنیان شدن این نوع شرکتها باید یک هسته فناور یا تیم تحقیقاتی در کنار شرکت قرار بگیرد. ما در گروه سولوشا در برخی حوزههای فناوری توانایی این بهمرسانی استراتژیک را داریم.
هزینه ارائه این نوع مشاوره دانشبنیان چقدر است؟
برای چنین شرکتهایی ۳ راهکار وجود دارد.
۱. فروش فناوری آماده
در حالت اول یک فناوری آماده قابل انطباق با محصولات فعلی شرکت وجود دارد. در چنین مواقعی این فناوری به شرکت متقاضی فروخته میشود. پرداخت مبالغ نیز در قالب نقد و رویالتی است.
به عنوان مثال در تابستان سال ۱۴۰۳، یک شرکت واردکننده لوسیونهای بهداشتی مراقبت پوست از ما درخواست دانشبنیانی داشت. از طرفی ما نیز یک تیم تحقیقاتی سراغ داشتیم که فناوری نانوانکپسولاسیون ماده موثره این لوسیونها را داشت. ارزش این فناوری در حدود ۵ میلیارد تومان برآورد میشد. طی مذاکرات، ما رقم انتقال فناوری را به ۳ میلیارد تومان رساندیم. مقرر گردید مبلغ ۷۰۰ میلیون تومان آن بصورت نقدی و طی ۶ ماه دوره انتقال فناوری، تربیت نیروی متخصص و اخذ گواهی دانشبنیان پرداخت شود و مابقی نیز در قبال پرداخت ۱۰٪ از فروش محصول به فناور پرداخت شود.
۲. توسعه فناوری برای شرکت
در حالت دوم فناوری آماده قابل انتقال به شرکت وجود ندارد. در چنین مواقعی ما بر اساس روندهای بازار و بررسی محصولات پیشرفته رقبای خارجی، یک محصول را با کمک متقاضی انتخاب میکنیم. سپس با موافقت شرکت برای توسعه فناوری آن محصول جدید با یک تیم محقق قرارداد منعقد میکنیم که آن تکنولوژی را برای شرکت توسعه دهند. مشاوره دانشبنیان در چنین مواقعی ارزشمند و راهگشا است.
اگر بخواهم برای شما مثالی در این خصوص بزنم، میتوانم به یک شرکت فعال در حوزه تصفیه پساب در سال ۱۴۰۲ اشاره کنم. این شرکت علاقمند بود دانشبنیان شود و هیچ فناوری یا محصول ویژهای نداشت. ما با کمک یکی از محققین پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران نوعی پلیمر منعقدکننده و ترسیب دهنده را برای شرکت ساختیم. مبلغ این قرارداد نیز ۶۶۰ میلیون تومان هزینه تحقیق و توسعه بود که مستقیماً به محقق بابت خرید مواد اولیه، پرداخت پرسنل آزمایشگاه و خرید خدمات آزمایشگاهی پرداخت گردید و مقرر شد پس از تجاری شدن این محصول دانشبنیان، ۱۲٪ از فروش محصول تا رسیدن به ارزش روز فناوری به محقق پرداخت شود.
۳. خرید شرکت دانشبنیان
راهکار سومی که وجود دارد بحث خرید شرکت دانشبنیان از طرف شرکت بزرگ تولیدی است که بدین طریق بتواند فناوری شرکت دانشبنیان را در دل خود هضم نماید. برخی اوقات خرید سهام شرکت دانشبنیان نیز میتواند به شرکتهای بزرگ تولیدی برای بهرهمندی از تسهیلات و امکانات دانشبنیان کمک نماید.
در چنین مواقعی ارزش شرکت دانشبنیان برآورد میشود و بسته به سهامی که قصد واگذاری آن را دارد، باید به سهامداران آن پرداختهایی صورت گیرد تا مالکیت آن منتقل شود. ما تجربه انجام این کار در سال ۱۴۰۲ را در خصوص خرید یک شرکت تولیدکننده تجهیز پزشکی توسط یک شرکت بزرگ واردکننده تجهیزات پزشکی داریم.
قیمت شرکت دانشبنیان
شاید سوال کنید رقم چنین معاملاتی چقدر است؟ پاسخ این سوال به روشهای قیمتگذاری شرکت دانشبنیان باز میگردد. تعیین قیمت شرکتهای دانشبنیان از روشهای مختلفی نظیر DCF یا ارزش هزینه تمام شده و … تعیین میشود.
در حقیقت ارزشگذاری شرکت دانشبنیان مقوله نسبتا پیچیدهای است و حصول توافق بین طرفین نیز آسان نیست. اما یک قاعده ساده سرانگشتی بیان میکند که ارزش یک شرکت ۳ برابر فروش سالانه آن شرکت دانشبنیان بالغ در آخرین سال فعالیت آن است. در مورد مثال بالا، شرکت نوپا دانشبنیان در سال آخر مجموعاً ۱۲ میلیارد ریال فروش رسمی و حدود ۲۰۰ میلیون ریال تسهیلات باقیمانده داشت. شرکت واردکننده سرمایهگذار پس از برگزاری جلسات مختلف و چانهزنی با شرکت فناور، در مجموع ۳۳ میلیارد ریال بابت خرید کل سهام آن شرکت دانشبنیان پرداخت نمود.
فروش شرکت دانشبنیان غیرقانونی نیست؟
فروش سهام شرکت دانشبنیان یا فروش کل یک شرکت دانشبنیان در حقیقت تغییر سهامداران و مالکیت آن است و هر چند شاید تاثیراتی بر فعالیتهای درونی آن داشته باشد، اما غیرقانونی نیست. توجه داشته باشید که شرکتهای دانشبنیان هر ۲ یا ۳ سال تجدید ارزیابی میشوند و در زمان ارزیابی مجدد، مدیران شرکت باید بتوانند در خصوص مالکیت فناوریهای موجود در شرکت دفاع نمایند. بنابراین حفظ بخشی از سهام یک شرکت دانشبنیان برای هسته فناور، توصیه میشود. در این خصوص نیز میتوانید از خدمات مشاوره دانشبنیان سولوشا استفاده کنید.
دانشبنیان شدن شرکت
تا اینجا مطالب زیادی در مورد خدمات مشاوره دانشبنیان به شما منتقل کردم. ما در گروه توسعه کسب و کار سولوشا، خدمات لازم برای تبدیل شرکتها به شرکتهای دانشبنیان را ارائه میدهیم و خوشبختانه در خصوص همه نیازهای شرکتها، راهکارهای خوبی در دست داریم. توضیح آنکه قانون ارزیابی و تشخیص صلاحیت موسسات و شرکتهای دانشبنیان در اواخر سال ۱۳۸۹ در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید و از آن زمان تاکنون اصلاحات و بهبودهای زیادی پیدا کرده است. یک پیشرفت مهم در این خصوص تصویب قانون جهش دانشبنیان و بحث “اعتبار مالیاتی” بوده است که اکوسیستم دانشبنیان را متحول نموده است.
در قانون دانشبنیان، معیارهای ارزیابی شرکتها و موسسات دانشبنیان و حدود حمایتها در پیوستها و الحاقیهها مشخص شده که شامل بیش از ۱۰۰ حمایت مالی، مالیاتی، قانونی و تسهیلگری است. این قوانین و حمایتها، مبنای تصمیمگیریها هستند، ولی معیارهای ارزیابی شرکتهای متقاضی دریافت گواهینامه دانشبنیان و همچنین سطح حمایتها بهطور دورهای بهروزرسانی میشود.
محصولات و خدمات شرکتها و موسسات بر اساس اصولی که از طریق معاونت توسعه شرکتهای دانشبنیان جمعآوری شده است، در دو بخش بررسی معیارهای اساسی محصول یا خدمت و همچنین بررسی معیارهای عمومی خود شرکت یا موسسه ارزیابی میشوند. در نهایت، بر اساس نتیجه ارزیابی، مشخص خواهد شد که آیا محصولات و خدمات شرکت، واجد شرایط دریافت تائیدیه دانشبنیان هستند یا خیر.
فهرست بروز شرکت ها و موسسات مورد تایید معاونت توسعه شرکت ها و موسسات دانشبنیان در آدرس اینترنتی (pub.daneshbonyan.ir) قابل مشاهده است که این آدرس اینترنتی، زیرمجموعه ای از سایت معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری میباشد. بد نیست در بخش دانشبنیان وبسایت معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان (isti.ir) چرخی بزنید. به نظر من اطلاعات ذیقیمتی در این وبسایت پیدا میکنید که حتی گاهی نیاز شما به دریافت خدمات مشاوره از شرکتهایی نظیر سولوشا را بطور کامل برطرف میکند.
دانشبنیان شدن، نقش مشاوره دانشبنیان، روش و اقدامات لازم
اگر قصد دارید شرکت خود را به سمت دانشبنیان شدن هدایت کنید، لازم است که برای دریافت تاییدیهها و مجوزهای مرتبط اقدام نمایید و واقعا ماهیت دانشبنیانی به شرکت خود بدهید. این فرآیند میتواند به دلیل پیچیدگیهای موجود و ضرورت ساختارسازی در شرکت شما، چالشهایی را به همراه داشته باشد، بنابراین مشاوره با کارشناسان حرفهای در این زمینه حائز اهمیت است. البته نباید از این مساله هراس داشته باشید. ممکن است اگر شما همه اقدامات را با دقت و حساب شده و مبتنی بر واقعیات پیش برده باشید، در زمان ارزیابی هیچ مشکلی هم پیدا نکنید.
در گروه توسعه کسب و کار سولوشا، ما به شما کمک میکنیم تا این مسیر را با اطمینان طی کنید. اگر شرکت شما واقعا آماده دانشبنیان شدن باشد، ما صراحتا این موضوع را به شما خواهیم گفت. اما اگر حس کنیم در مستندات، اقدامات و حتی طرز تفکر مدیریتی شما مشکلاتی وجود دارد، این موارد را در قالب خدمات مشاوره برای شما اصلاح خواهیم کرد.
در ادامه میتوانید مراحل اصلی دریافت مجوزهای دانشبنیان را مشاهده کنید. فعالیتهای ما شامل ارزیابی محصولات و خدمات شما بر اساس اصول جمعآوری شده توسط معاونت توسعه شرکتهای دانشبنیان است. این ارزیابی در دو بخش صورت میگیرد:
- بررسی معیارهای اساسی محصول یا خدمت
- و همچنین معیارهای عمومی شرکت یا موسسه.
بر اساس نتایج این ارزیابی، مشخص میشود که آیا محصولات و خدمات شرکت شما شرایط لازم برای دریافت تائیدیه دانشبنیان را دارند یا خیر.
دانشبنیان شدن را از کجا شروع کنیم؟
طبق قوانین مربوط به شرکتهای دانشبنیان، کالاها و خدماتی میتوانند تاییدیه و گواهی دانشبنیان را دریافت کنند که سه شرط زیر را داشته باشند:
۱. سطح فناوری: کالاها و خدمات باید در دسته فناوریهای بالا یا متوسط به بالا قرار بگیرند.
۲. مرحله تولید: کالاهایی که ارائه میشود باید در حال تولید بوده یا حداقل به مرحله نمونه آزمایشگاهی (با قابلیت بررسی فنی) رسیده باشند.
۳. تسلط بر دانش فنی: شرکت باید طراحی اساسی و قابل توجهی مبتنی بر فعالیتهای تحقیق و توسعه انجام داده باشد.
است.
آیا ثبت شرکت دانشبنیان با کمک آموزش یا مشاوره دانشبنیان میسر است؟
نکتهای که باید به آن توجه کنید این است که اولین گام برای اخذ گواهی دانشبنیان، داشتن یک شرکت ثبت شده و حقوقی است. نوع شرکت ثبت شده مهم نیست، اما برای اینکه یک شرکت حقوقی بتواند دانشبنیان شود، به یک کالا یا خدمت نیاز دارد. اگر این کالا یا خدمت بر اساس معیارهای مشخص، شرایط دانشبنیان شدن را داشته باشد، شرکت میتواند به این سمت حرکت کند. محصول یا خدمت مورد نظر باید فراتر از یک ایده باشد و به مرحله عملیاتی و تجاری رسیده باشد؛ البته داشتن فروش رسمی برای آن محصول یا خدمت ضروری نیست. بنابراین چیزی تحت عنوان ” آموزش ثبت شرکت دانشبنیان” وجود ندارد و این یک مغلطه است که از طرف برخی افراد و شرکتها برای سوء استفاده از افراد کمتر مطلع، مطرح میشود.
مدارک موردنیاز برای تقاضای دانشبنیان شدن
شاید فکر کنید دانشبنیان شدن سخت است. اما اجازه بدهید به عنوان کسی که بیش از ۱۰ سال از دوره کاریاش را در معاونت علمی و فناوری سپری کرده به شما عرض کنم که آنقدرها هم دشواری پیش روی شما نیست. اول از همه مدارک موردنیاز برای دانشبنیان شدن را چک کنید. به منظور دانشبنیان شدن شرکت، مدارک زیر مورد نیاز است:
رزومه شرکت:
این رزومه باید خلاصهای از فعالیتها، زمینههای همکاری، پروژههای تکمیلشده یا در حال انجام، و تاریخی مختصر از زمان تأسیس شرکت را شامل شود.
اظهارنامه مالیاتی دو سال اخیر شرکت
این اظهارنامه باید به سازمان امور مالیاتی کشور ارسال شده باشد و میزان فعالیت اقتصادی و شرایط مالی کنونی شرکت را مشخص کرده باشد.
تصویر اساسنامه شرکت:
این مدارک نشاندهنده رسمی بودن ثبت شرکت در سازمان ثبت اسناد است و جزو مدارک اجباری برای درخواست ارزیابی به شمار میآید.
تصویر آگهی روزنامه رسمی:
این آگهی به لحاظ قانونی تکمیلکننده اساسنامه است و بنابراین وجود آن در مدارک ارسالی الزامی است.
📌 مدارک علمی و فنی دانشبنیان بودن:
از دیگر مدارک مورد نیاز، اسناد مربوط به فعالیتهای علمی و توسعه فناوری است. باید مستندات فعالیتهای علمی، مقالات منتشر شده، تائیدیههای عملکردی و همچنین محصولات دانشبنیان خود را به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ارائه دهید.
📌 کپی مدارک تحصیلی اعضای مؤسس:
این مدارک برای نشان دادن توان بالقوه مجموعه در بکارگیری علم و دانش لازم است و تأیید میکند که شما پتانسیل کار در زمینه تحقیق و توسعه را دارید.
📌 کپی شناسنامه و کارت ملی اعضای هیئت مدیره:
برای تطبیق و هماهنگکردن اطلاعات با مدارک شرکت، اطلاعات اعضای هیات مدیره مورد نیاز است.
📌 آخرین لیست بیمه کارکنان و خلاصه وضعیت حقوق، دستمزد و مزایا:
این مدارک برای اثبات فعالیت عملیاتی شرکت ضروری است و نشان میدهد که یک تیم شامل مدیران و کارکنان مشغول به توسعه محصول یا ارائه خدمت مورد نظر هستند.
📌 مجوز و گواهینامه مربوط به محصولات:
اگر شرکت شما یک محصول خاص تولید میکند، باید مجوزهای تولید و همچنین گواهینامههای استاندارد و تائیدیههای عملکردی از مراجع ذیصلاح را ارائه دهید.
📌 برنامههای مربوط به توسعه رشد آینده:
برنامههای توسعه محصولات و شرکت نیز یکی از مدارک اصلی مورد نیاز برای دانشبنیان شدن به شمار میآید و بر اساس این برنامهها، نهاد مربوطه برای صدور مجوز تصمیمگیریهای لازم را انجام خواهد داد.
از سال ۱۴۰۲ سیستم دستهبندی شرکتهای دانشبنیان تغییرات اساسی نمود. بدین ترتیب شرکتهای دانشبنیان بر اساس سطح فناوری و فروش در اظهارنامه مالیاتی به سه دسته نوپا (فروش کمتر از ۵ میلیارد تومان محصول دانشبنیان)، نوآور (فروش بالای ۵ میلیارد تومان که سهم محصول دانشبنیان در آن کمتر از ۵۰٪ است) و فناور (فروش بالای ۵ میلیارد تومان که سهم محصول دانشبنیان در آن بیشتر از ۵۰٪ است) تقسیم بندی میشوند و بعد از اخذ گواهی دانشبنیان میتوانند از حمایتهایی همچون معافیتهای مالیاتی و گمرکی، تسهیلات دانشبنیان و وامهای کم بهره، حمایتهای صادراتی و وارداتی، دریافت کارت بازرگانی و سایر حمایتهایی که توسط معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و صندوق نوآوری و شکوفایی به آنها تعلق میگیرد، استفاده نمایند.
مزایای دانشبنیان شدن شرکت
دانشبنیان شدن شرکت برخی مزایای مالی- مالیاتی و غیرمالیاتی برای شرکتها دارد که تلاش میکنم لیستی از این مزایا را برای شما مطرح کنم. البته توضیحات دقیقتر را ممکن است از وبسایت معاونت علمی پیدا کنید یا در خلال جلسه با سولوشا از ما سوال نمائید.
مزایای غیرمالیاتی
- اختصاص اعطای امتیاز و ارتقا رتبه هیئت علمی اساتید (بین ۱۰ تا ۱۵ امتیاز)
- اعطای امتیاز در مناقصات (بین ۱۰ تا ۱۵ امتیاز)
- امکان انعقاد قرارداد دولتی بدون حضور در مناقصه (تا سقف ۱۵% بودجه آن نهاد دولتی)
- داشتن اولویت و تقدم در راستای استقرار شرکتهای دانشبنیان در پارک های علم و فناوری
- دارای اولویت واگذاری سهام مراکز پژوهشی دولتی پوشش بیمهای ریسک تحقیق و توسعه
- عدم نیاز به دریافت حساب بیمهای در پایان قراردادها
- داشتن مجوز استقرار شرکتهای دانشبنیان در واحدهای مسکونی
- امکان استقرار کارخانه در شعاع ۱۲۰ کیلومتری تهران و خارج از شهرکهای صنعتی
- واگذاری زمین در شهرکهای صنعتی و پارکهای فناوری با ۱۰٪ یا ۳۰٪ آورده اولیه
- استخدام نیروی متخصص به عنوان سرباز امریه دانشبنیان
- معافیت از حقوق گمرکی، عوارضی و سود بازرگانی
- ورود موقت سریع و بدون هزینه
- فعالان مجاز اقتصادی (AEO)
- تسهیل گمرکی از طریق مسیر سبز برای واردات مواد اولیه و اقلام R&D
- مشاوره رایگان امور گمرکی
- معافیت از پرداخت حق بیمه قراردادها
- بخشودگی جرایم بیمه تامین اجتماعی
- مشاوره رایگان بیمه تامین اجتماعی
- تسهیل عضویت شرکتهای دانشبنیان در صندوق بازنشستگی آیندهساز
- بسته ارزان بیمههای مسئولیت، بیمههای مهندسی، بیمههای آتشسوزی و بیمههای اشخاص
- پروژه جایگزین خدمت در شرکتهای دانشبنیان برای متخصصان خارج از کشور
- پروژه جایگزین خدمت سربازی از طریق اجرای پروژه در دستگاههای دفاعی و دولتی
- کمک هزینه بلاعوض برای توسعه بازار تجهیزات و ماشینآلات پیشرفته صنعتی
- اصلاح تعرفهگری ویژه برای محصولات دانشبنیان
- امکان حضور در نمایشگاه ساخت ایران تجهیزات و مواد آزمایشگاهی و حمایت ۵۰٪ دولت
- ایجاد ممنوعیت خرید کالاهای خارجی دارای ساخت داخل برای شرکتهای دانشبنیان
- حمایت از ساخت بار اول در قالب ارائه کمک هزینه تحقیق و توسعه
- رفع نیازهای فناورانه صنایع بزرگ از طریق ایجاد پارتنرشیپ شرکتهای دانشبنیان فناور به آنها
- فروش اقساطی مواد و کالاهای مصرفی دانشبنیان بصورت لیزینگ از طریق صندوق نوآوری و شکوفایی
- معرفی محصولات شرکتهای دانشبنیان در نمایشگاههای داخلی و خارجی
- نشستهای بهرهبرداری از توان داخل و نفوذ دادن محصولات دانشبنیان به صنایع
- کمک هزینه ۵۰٪ بلاعوض تدوین گزارش تحقیقات بازار
- کمک هزینه ۵۰٪ بلاعوض برای حمایت از تدوین و اجرای برنامه بازاریابی
- مشاوره رایگان توسعه بازار و فروش
- کمک هزینه ۵۰٪ بلاعوض برای تهیه گزارش تحقیقات بازارهای بینالمللی
- منتورینگ و مشاوره صادراتی رایگان
- کمک هزینه ۵۰٪ بلاعوض حمایت از تبلیغات در بازارهای صادراتی
- پرداخت کمک هزینه بلاعوض اخذ گواهینامهها و مجوزهای بینالمللی
- پرداخت کمک هزینه بلاعوض ثبت بینالمللی محصولات، داروها و علائم تجاری
- ارزیابی رایگان آمادگی صادرات شرکت
- پرداخت کمک هزینه بلاعوض حمایت از حضور در نمایشگاههای خارجی
- پرداخت کمک هزینه بلاعوض حمایت از پذیرش و اعزام هیئتهای تجاری و مهمانان خارجی شرکت
- حمایت از حضور در مناقصات بینالمللی با پرداخت کمک هزینه خرید اسناد و مشاوره رایگان
- حمایت از صادرات شرکتها با کمک واسطههای صادراتی خارج از کشور
- حمایت از آموزش رایگان بازرگانی و صادرات در قالب برنامه تاجر دانشبنیان
- حمایت از ورود شرکتها به بورس (مشاوره و حمایت از ارزشگذاری)
- مشاورههای عارضهیابی، عمومی و مدیریت رایگان
- مشاورههای توسعه بازار و فروش رایگان
- مشاورههای حقوق و مالکیت فکری رایگان
- مشاورههای واردات و صادرات رایگان
- مشاورههای توسعه فنی محصولات
- مشاوره تهیه تکنیکال فایل تجهیزات پزشکی
- مشاوره رایگان یا کم هزینه تدوین قراردادهای حقوقی
- مشاوره رایگان طراحی صنعتی و بستهبندی محصولات
- نیازسنجی مجوزها و گواهینامهها
- پرداخت کمک هزینه ثبت طرح صنعتی
- حمایت از خرید ارزان بیمهنامه مسئولیت کالا
- صدور گواهی انطباق و گواهی محصول
- مشاوره رایگان قیمتگذاری سهام و ارزشگذاری دانش فنی
- امکان بهرهبرداری از خدمات شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی
- امکان بهرهبرداری از خدمات مرکز صنعتیسازی نانو فناوری کاربردی
- مشارکت در تاسیس و اداره شرکتهای دانشبنیان توسط دانشگاهها
- مجوز فعالیت اعضای هیات علمی در شرکتهای دانشبنیان
- استفاده از بودجه پژوهشی دستگاههای اجرایی توسط شرکتهای دانشبنیان
- مشاوره رایگان آسیبشناسی و ارتقاء منابع انسانی
- مشاوره رایگان منابع انسانی و آسیبشناسی
- تسهیلات اشتغال دانشآموختگان برتر طرح شهید طهرانی مقدم
- حمایت از کارآموزی استعدادهای برتر در شرکتهای دانشبنیان
- امتیاز اضافه پخش تشویقی در آگهیهای سازمان صدا و سیما
- حمایت از ترویج فعالیتهای شرکتهای دانشبنیان در رسانه
- حمایت از تاسیس صندوقهای سرمایهگذاری
- حمایت از ممیزی و ارزشگذاری دارایی فکری
- مشاوره رایگان و حمایت از ثبت طرح صنعتی
- مشاوره رایگان و حمایت از ثبت نشان تجاری
- مشاوره رایگان و حمایت از ثبت اختراع داخلی
- مشاوره رایگان و حمایت از ثبت اختراع خارجی
- حمایت از دریافت کارت بازرگانی
- کمک هزینه دریافت استانداردها و مجوزها
- کمک هزینه حضور در دورههای آموزشی مختلف
- بسته حمایت از شرکتهای دانشبنیان حوزه سلامت
- بسته حمایت از شرکتهای دانشبنیان حوزه کشاورزی
مزایای مالی و مالیاتی دانشبنیان
- اعطاء تسهیلات کم بهره بلند مدت یا کوتاه مدت و یا کمک بلاعوض از صندوق نوآوری و شکوفایی
- معافیت از پرداخت مالیات، عوارض حقوقی گمرکی و سود بازرگانی و عوارض مالیاتی به مدت ۱۵ سال
- معافیت مالیاتی شرکتهای دانشبنیان
- معافیت مالیاتی شرکتهای مستقر در پارکهای علم و فناوری
- معافیت مالیات بر حقوق کارکنان فعال در شرکتهای مستقر در پارکهای علم و فناوری
- امکان هزینه کردن عدد مالیات در تحقیق و توسعه در قالب قانون اعتبار مالیاتی
- امکان هزینه کردن عدد مالیات در پروژههای سرمایهگذاری دانشبنیان در قالب صندوقهای CVC
- خدمات کم هزینه یا رایگان مالی و حسابداری
- مشاوره رایگان مالیاتی و حسابداری
- معافیت مالیاتی ۴ درصد علیالحساب بر واردات
- مشاورههای رایگان بیمه و مالیات
- مشاورههای رایگان تامین منابع مالی
- تسهیلات صندوق توسعه ملی
- تسهیلات قبل از تولید صنعتی
- تسهیلات تولید صنعتی
- تسهیلات سرمایه در گردش توسط صندوق نوآوری و شکوفایی
- تسهیلات سرمایه در گردش ارائه توسط شبکه بانکی همکار
- تسهیلات استقرار موقت
- تسهیلات تامین محل کار
- تسهیلات قرضالحسنه نمونهسازی
- تسهیلات اشتغال پایدار
- تسهیلات لیزینگ و استصناع
- ضمانتنامهها
- تسهیلات اوراق خزانه
جمع بندی
امیدوارم اطلاعاتی که ارائه شد، پاسخگوی سوالات اساسی شما در مورد دانشبنیان بوده باشد. قطعا ما نمیتوانیم به همه سوالات شما پاسخ بدهیم. اما گروه توسعه کسب و کار سولوشا، تلاش کرده به عنوان یک بازوی تخصصی و حرفهای در حوزه مشاوره، نیازهای شرکتها در حوزههای مختلف کسب و کار را مرتفع نماید. برای شما در مسیری که برای دانش بنیان شدن، در پیش گرفتهاید آرزوی موفقیت میکنیم. باز هم اگر سوالی بود و نیاز به جلسه مشاوره داشتید، در واتساپ به ما (۰۹۱۲۳۳۲۷۰۴۳) پیام بدهید.